Biblioteca Nacional de…

Grafit sobre paper

Conjunt de 10 dibuixos 29,7 x 42 cm cada un. Disposició i instal·lació variable

2017

Obra seleccionada al  VI Premio mardel Artes Visuales 2018. Composició del jurat: Bea Espejo, Iñaki Martínez Antelo, José Luis Pérez Pons

 

Dibuixos realitzats a partir de la cerca a Google: “Biblioteca Nacional de” i el llistat que el cercador dóna per defecte: Espanya, Catalunya, Buenos Aires, Colòmbia, Costa Rica, Guatemala, Lisboa, Mèxic, Perú. Segurament aquesta acció feta en un altre idioma i des d’un altre lloc de món donaria un resultat diferent.

El lloc on anar a buscar el coneixement, amb la biblioteca com a símbol, ara és substituït pels cercadors a Internet.

Internet ens dóna una falsa sensació de democratització del saber. Sembla aquí ho puguem trobar tot i tot és accessible, però és un miratge que ens conforma. Google és com el “gran savi”. Qui no sap alguna cosa ho pregunta al “senyor Google”. Aquest “senyor”, que si tingués identitat segurament seria masculina, occidental, capitalista i heterosexual.

No hem d’oblidar que el filtre de l’accés al coneixement ho fem mitjançant una empresa que té unes intencions i uns interessos comercials. Aquesta és una visió molt concreta i instrumentalitzada del món.

Aquestes són algunes de les reflexions que ens proposa la peça deixant preguntes obertes: Quins són els contenidors de el coneixement avui? Com i de quina manera es gestionen els continguts? Com accedim? Quins són els poders ocults?

 

Related posts