Esporgats #1

Esporgats #1

Acció intrusa i instal·lació

Llibres esporgats intervinguts i acció intrusa. Cartolina impresa sobre paret i arxivador.

Mides variables

2011-2012

Projecte realitzat en el marc de la convocatòria Can Felipa Arts Visuals (2011-2012)

 Esporgats#1 proposa la construcció d’una biblioteca feta a partir de l’operació de poda o desherbatge (1) de la biblioteca Poblenou – Manuel Arranz. El projecte consistia en recollir els llibres que la biblioteca descartava del seu catàleg durant un període de temps concret. Aquest passarien a formar una biblioteca conceptual i efímera (2) dels exemplars esporgats.

Durant el període que va durar l’exposició Àmbits d’Intrusió comissariada per Àlvaro de los Ángeles a Can Felipa Arts Visuals, aquesta Biblioteca dels Esporgats s’ubicà a les instal·lacions de la Biblioteca Poblenou Manuel Arranz, imitant i confonent-se amb el mobiliari i l’activitat normal que s’hi desenvolupava. L’obra actuava com un intrús de manera que els usuaris no podien distingir que es tractava d’un projecte artístic al primer cop d’ull.

Es va mimetitzar el dispositiu d’intercanvi perquè el comportament de l’usuari no fos alterat, emprant la mateixa senyalística i el mateix procediment. Afegint a la taula d’intercanvi, de forma secreta, els llibres que la biblioteca esporgava i que en condicions normals portaria a reciclar, ara convertits en objectes d’art.

Paral·lelament, a Can Felipa, s’establia un pont, un diàleg amb la biblioteca. Els llibres esporgats que els usuaris varen anar agafant de la taula d’intercanvi, comptaven amb una fitxa equivalent a la sala d’exposició. A mesura que els llibres desapareixien de la taula, les fitxes corresponents s’arxivaven en un fitxer, deixant el rastre a la paret del lloc que havien ocupat prèviament.

(1) Biblioteques plenes de fantasmes, Jacques Bonnet. Pàg. 24, Laie Edicions 2010.

 (2) En cap moment es va mostrar al públic la totalitat dels llibres recopilats. Sinó que aquests es van anar deixant en una taula perquè els usuaris de la biblioteca els poguessin agafar amb el procediment habitual

 

Related posts