Dispositiu per a la mostra d’edicions i llibres d’artista per a l’exposició Biblioteques insòlites. Comissariada per Glòria Picazo. Co-producció de La Casa Encendida (Madrid) i Arts Santa Mònica (Barcelona). 2017-2018
Text de Glòria Picazo pel catàleg de l’exposició.
El 2009 Antònia del Río feia un llibre de resina de polièster per a la sèrie Fòssils. Però no es tractava d’un llibre qualsevol, sinó d’un que s’havia restaurat prèviament i després s’havia tornat a enquadernar en tapa dura. Aquesta idea de fòssil, entès com la resta del que va estar viu en el passat, aplicada a un llibre, és un indici molt revelador del que seria la seva obra posterior. Aquell mateix any va iniciar un altre projecte, Aliment discursiu teòric, en el qual continua treballant. Es tracta d’una recopilació de cites d’autors, com George Perec, Susan Sontag, Walter Benjamin i Alberto Manguel, entre d’altres, que l’artista recull en fulls solts i instal·la en expositors com els que habitualment es fan servir en els museus per als fulls de sala que es posen a disposició del públic. Es tracta d’un arxiu inicialment dispers que el visitant pot ordenar com vulgui i que està pensat perquè el remeti a la seva pròpia biblioteca.
El 2010 l’artista va reprendre aquesta idea de biblioteca ordenada dins d’un desordre, de biblioteca atzarosa i rescatada de l’oblit, de l’escriptor Alberto Manguel, gran entusiasta del llibre, la lectura i la biblioteca, en la seva instal·lació Xiu-xius en blanc, la biblioteca absent. segons del Río, << es tracta d’un homenatge a tots els llibres que han desaparegut al llarg de la història, entenent el llibre com a memòria del món, i la biblioteca com el seu magatzem>>. A la instal·lació per a La Casa Encendida, l’artista es torna a referir a la desaparició, a l’oblit, a l’absència i al silenci, i construeix una nova biblioteca en blanc, sense autors ni matèries, una biblioteca absent que únicament conté les seves edicions d’artista.
El segon projecte que presenta en aquesta exposició, Expurgo #4, pertany a una sèrie iniciada el 2011 que parteix d’una reflexió sobre l’esporgada, el procés mitjançant el qual les biblioteques seleccionen un determinat nombre de volums per retirar-los de la circulació o emmagatzemar-los fora de l’abast habitual dels lectors. Es tracta d’un procés de resta i suma que garanteix el desenvolupament continu de la bibioteca, i que aconsegueix, així, renovar els fons. seguint l’experiència d’intervencions prèvies a les biblioteques del Poble Nou – Manuel Arranz, Sant Martí de Provençals i l’IES Infanta Isabel d’Aragó, a Barcelona, i d’aplicar el mateix procés als fons de catàlegs d’art del centre cultural Arts Santa Mònica, també a Barcelona, l’artista esporga una selecció del fons de catàlegs de La Casa Encendida. A aquest efecte, del Río en confecciona una llista que després inclou a cadascun dels catàlegs seleccionats i posa a disposició del visitant. Aquests catàlegs estan segellats amb un exlibris dissenyat especialment per al projecte. El visitant es pot endur totes les publicacions que vulgui sempre que, a canvi, empleni una fitxa en què expliqui el motiu que l’ha portat a triar el material necessari per fer una nova edició d’artista després de l’exposició.